Детската агресия - важно е да знаем

Детската агресия - важно е да знаем.

 Факт е, че децата ни понякога се държат агресивно. Те се сърдят, крещят, удрят, хвърлят и блъскат. И това започва да се случва още в най – ранна възраст. Първият импулс на възрастните в такива моменти е да се опитат да прекратят лошото поведение, като накажат детето, за да му покажат, че така не бива и за да не се повтаря това в бъдеще.

Когато децата ни дразнят или битките за внимание

Когато децата ни дразнят или битките за внимание.

Съществуват четири основни причини за „лошото“ поведение при децата. Или казано с други думи, четири незадоволени детски потребности. Голяма част от детските „бели“ или предизвикателно поведение, са техният начин да  получат това, което им е нужно! Ако родителят може да разпознае причината, е много по-лесно да се справи със ситуацията.

Наказанията – може ли без тях?

Наказанията – може ли без тях?
 Няма родител, който да не е изричал думите „Наказан си!“. Ясно е, че когато децата вършат нередни неща, родителят не бива да седи безучастно. Въпросът е доколко ефективни всъщност са наказанията, какви са последствията от тях и има ли някаква алтернатива?
Когато водим дискусия с родители на тази тема, питаме „Каква е Вашата цел, когато наказвате детето?”. Обикновено първите отговори са „За да го накараме да ни слуша“. „ А започва ли да слуша?” е следващия въпрос. Около 95 процента от родителите отговарят „Не”.

SOS Аз съм лоша майка

SOS Аз съм лоша майка.

От известно време детето ти се държи ужасно и на теб ти е все по трудно да намериш решение. Изпробваш тактиките за справяне, които ти хрумват, но ефекта е нулев. Оплакваш се на комшийката, тя ти дава прекрасни „изпробвани“ решения, но след като ги приложиш, се оказва, че точно за твоето дете те не работят. Споделяш с бабите , а те ти разказват как същото това дете, с което ти не можеш да се справиш, с тях се държи просто прекрасно.

За и против наградите

За и против наградите.

Тъй като напоследък се дискутира все повече темата дали е добре да използваме външни стимули, или награди, за да мотивираме децата си, реших да напиша тази статия. Темата е толкова голяма, колкото и тази дали да използваме наказания. Както и при повечето неща в живота, между между твърдото да или не, или между бялото и черното, съществуват безкрайно много нюанси. За да може всеки да прецени и да вземе решение за възпитанието на детето си, е нужно да се запознае с темата в дълбочина.

4 прости стъпки за прилагане на Системата

logo3
  • 01 Решете какво искате да промените.
  • 02 Формулирайте и договорете с детето.
  • 03 Щом желаното поведение е налице, залепяйте стикер.
  • 04 Награждавайте и се наслаждавайте се на резултатите!