SOS Аз съм лоша майка

Публикувано от Таня Здравкова на

Лоша майка.

 

От известно време детето ти се държи ужасно!

И на теб ти е все по трудно да намериш решение. Изпробваш тактиките за справяне, които ти хрумват, но ефектът е нулев. Оплакваш се на комшийката и тя ти дава прекрасни „изпробвани“ решения! Но след като ги приложиш, се оказва, че точно за твоето дете те не работят. Споделяш с бабите. Те ти разказват как същото това дете, с което ти не можеш да се справиш, с тях се държи просто прекрасно. (Е, вярно е, че тези баби са разказвали истории за собствените си деца-разбирай за себе си или за съпруга ти- които поставят под въпрос съвършените им родителски умения. Но за тях се сещаш доста по-късно.)

Започваш да се ровиш в интернет.

Попадаш на статия, в която се казва, колко е важно да поставиш твърди правила и да не отстъпваш от тях. В следващата прочиташ как трябва да даваш право на избор от най – ранна възраст. И в никакъв случай да не наказваш детето. Почваш да се чудиш как ли да ги съвместиш двете неща? Още пише, че не трябва да си прекалено строга. Нито прекалено отстъпчива. Добре де, ама как да разбереш дали си от прекалено строгите или от отстъпчивите? Мъжът ти казва, че глезиш детето. Майка ти пък смята, че прекаляваш с изискванията си.

Влизаш в Бг мама.

Пускаш тема, в която описваш проблема си. Xa, oще в първите 10 минути се оказва, че има и други майки като теб! Тъкмо да почувстваш облекчение, че не си сама, се включва „съвършената“ мама. Обикновено тя има няколко подгласнички- и започва да разказва за идеалното си дете. И се чуди как е възможно някои майки да имат проблеми с възпитанието на децата си! Ами ако подхождаш с разбиране, емпатия и уважение към „малкото ангелче“, нещата си идват на мястото от само себе си!

И тук вече ти става кристално ясно – ти си некадърен родител, и като изключим още няколко нещастници като теб, всички останали се справят чудесно. Ами да, той и мъжът ти казваше, че грешката е в теб, ама кой да слуша? Всъщност, за част от секундата се зачудваш дали детето ти е съвсем в ред, но гузно изтласкваш тази мисъл и забравяш за нея.

Спираш да споделяш за проблемите си.

И от този момент най – важното за теб е другите да не разберат колко лош родител си!

Всъщност истината е, че като изключим Щастливците с идеални деца (чували сме, че имало такива) и Незаинтересованите, повечето от останалите родители минават през трудни периоди. Имат моменти, в които се чувстват несигурни, безпомощни, виновни. В днешно време информацията е в изобилие, но когато човек не е професионалист има опасност да се обърка или да започне да я възприема едностранчиво.

Какъв е изходът?

Свалете вината от себе си. Това, че детето Ви понякога се държи ужасно, инати се и се противопоставя е съвсем нормален етап от развитието му. Част от работата на родителя е да изгради авторитет и да постави граници на поведение. Част от „работата” на детето е да се противопоставя и да се конфронтира – особено в периода между 2-4 г и в пубертета. И това че понякога ви прави сцени и се търкаля по земята в магазина, и ви кара да се червите от срам, не ви прави лош родител, ни най малко.

Щом изобщо четете тази статия, щом инвестирате време и усилия да търсите отговори, значи сте чудесен и загрижен родител. За щастие, вече има достатъчно професионалисти, които работят в тази сфера и са в състояние да ви насочат и окажат необходимата помощ. Да, това че имате нужда от помощ, не е срамно. „Само любов и добри намерения не стигат“ беше казал някой . Трябват и умения, а те като всички други умения се учат.

Дали получихте конкретни решения? Не, целта на тази статия не е да дава решения. Ако сме предизвикали обаче поне няколко въздишки на облекчение, значи сме я постигнали.

 

Автор: Таня Здравкова

Категории: Статии

3 Коментара

rosalinda · 15.07.2013 на 20:23

😆 ehh da imam mnogo nervno dete …moje da ne prozvu4i dobre , no uspokoitelno e za men che ne sum samo az :)…hubava statiq

milena · 20.07.2013 на 12:09

deteto se podigrawa s dobrinata mi i towa me ozada4awa,s boi ne jelaq da postigam ni6to,no nemoga da go nakaram da izpalni nito edno moe jelanie:(:(kogato wse pak wzema nadmo6tie w spora,zapo4wa da rewe i taka do pripadak …..

Denica · 26.07.2013 на 17:38

Ami az mnogo se izkushavam da probvam s tozi metod, zashtoto i az smqtam 4e ne sam dobra maika a puk i decata mi sa dosta buini (osobeno po malkiq) i neznam dali tozi metod shte pomogne…. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *